IPTV - Massor med IPTV-programA--0A-EG - IL - U2-0

Biograf

Biograf

Biograf eller kinematograf som de hette i begynnelsen är en lokal där lefvande bilder visas för betalande publik.

Världens första biograf öppnade år 1885. Biograf är det formella namnet men ofta förkortas biograf till bio eller för folk inom filmen kallas biografen den vita duken.

Orden biograf och biografi, som betyder levnadsbeskrivning, har egentligen ingenting direkt med varandra att göra nu förtiden förutom att en biograf kan eventuellt visa filmer som är levnadbeskrivningar av personer liv.

Typer av biografer

Biograferna har utvecklats och utvecklas fortfarande för att möta konkurrensen med DVD, Bluray och hemmabioanläggningar. Därför att biograferna under de senaste åren successivt uppgraderats med nya tekniska lösningar.

Det olika typer av biografer som finns och har funnits är:

Biografer
  • Singelbiografer - Är en biograf med endast en salong. Singelbiograferna var de första biograferna men började försvinna allt mer när TV:n komm och det inte behövdes så stora biografsalonger och multibiograferna var ofta mer lönsamma.
  • Multibiografer - Är biografer med flera salonger som ger möjlighet att visa många olika filmer samtidigt utan att allt för många besökare måste vara i salongen för ett den ekonomiskt ska gå runt. Många singelbiografer började byggas om till multibiografer under 1970-talet.
  • Drive-in bio - Är en biograftyp som växte sig stark i USA under 1950-talet då bilarna blev allt vanligare. På en Drinve-in biograf köra amn in bilen på en gigantisk parkeringsplats och filmen visas på en jättestor duk och alla sitter kvar i bilarna under visningen av filmen.
  • 3D-biograf - Biografsalonger som skapar djupverkan i bilden med hjälp av polariserat ljus. Tidigare användes kolorerade glasögon för att skapa djupverkan men då gick man miste om färgerna i filmen.
  • 4D-bio - Är en 3D-biograf med ytterligare en dimension som t.ex. lukt (Polyester från 1981 Odorama), rörelse i stolar, vind eller vattenstänk, m.m.
  • Hemmabio - Är ett rum avsett för filmvisning i privata hem där bilden visas stort antingen med hjälp av en projektor eller större platt TV. Till hemmabion finns en hemmabioförstärkare med mins 5.1-ljud och tillhörande högtalare.
H-EG - IL - U2-1

Utveckling in biografer

3D-Biografer

När biograferna började komma i Sverige på 1920-talet strömade folk till bion för att se kortare stumfilmer, dokumnetärer, m.m. På 1930-talet spred sig också ljudfilmen som gav ytterligare en dimension till bioupplevelsen vilket gjorde att långfilmerna blev allt fler och spreds i mycket stor skala.

3D-film på biografer började visas på 1950-talet i större skala men kvalitéen och effekterna var bristfälliga och 3D-blev inte någon succé förrän några år in på 2000-talet.

Även om TV:n påverkat biograferna så går ungefär lika många människor på bio i Sverige nu som för 40 år sedan. Film ses ju bästbiograf som bekant.

I-EG - IL - U2-2

Viktig information om IPTV

Nedan hittar du alla viktig information om nyttig fakta om IPTV men även en del lustigt om IPTV:n.

H-EG - IL - U2-3

Hitta leverantörer av spelare för IP-TV hos

Fixa bästa VPN-tunnlarna via

Tips på bra mediaspelarw


Meny - Iptv
Till förstasidan på www.iptv.nuHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter