IPTV - Massor med IPTV-programA--0A-EG - IL - U2-0

Parabolantenn

Parabolantenn

En parabolantenn är antenn som är kupad tallriksformad och kan variera i storlek från någon decimeter eller upp till hundrameter i diameter. Parabolantenner har en parabolisk reflektor vilket är en dubbelkrökt yta som har tvärsnittslinjer som följer en matematisk parabel. Parabolantennerna används för att rikta akustiska vågor, radiovågor eller andra elektormagnetiska vågor. Parabolantenner kan benämnas som satellit-tv-antenn eller parabol men även satellitdiskar används som egentligen kommer från engelska.

Parabolantennar används för många tillämpningar men används oftast för att ta emot program från satellit-TV. Dock är användningsområdena många som t.ex. ta emot eller skicka all typ av information via radiovågor men det finns även akustiska parabolantenner. Vanligaste tillämpningar för parabolantenner är:

  • Satellitmottagning av TV-program
  • Radiolänkar för t.ex. mobiltelefoni och marksänd TV
  • Rymdradioteleskop
  • Radaranläggningar

Typer av parabolantenner

Typer av parabolantenner

Gemensamt för alla parabolantenner är att de har en mycket smal och riktad antennlob vilket innebär att de förstärker signalen till och från en viss riktning men störs väldigt lite av andra signalkällor.

Benämningen parabolantenn används för fler typer av parabolliknande antenner. De olika typer av parabolantenner som är vanligast är:

  • Primärmatad parabolantenn
  • Fokalmatade parabolantenn
  • Offsetparabolen
  • Parabolantenner av trådgaller
  • Cassegraingparabolantennen

Offsetparabolen

En parabolantenn med offset innebär att parabolens disk inte behöver vara vinkelrätt riktad mot sändarsatelliten utan kan till synes vara riktad mer mot horisonten. Detta är mycket vanligt och viktigt för oss i norden eftersom då minskar risken för snö och isbildning på satellitdisken och satellitmottagaren.

Montera en parabolantenn

Om ni bor i bostadsrätt eller hyresrätt gäller det att undersöka med bostadsrättsföreningen eller hyresvärden om och hur ni får montera parabolantennen.

Vanliga är att montera parabolantennen på balkongen, eller på fasaden vid ett fönster. För de som bor i villa monterar ofta antenner och parabolantenner på en murad skorsten eller på fasaden.

Parabolantenner i Historien

Parabolantenner i Historien

Världens första parabolantenn byggdes av den välkända vetenskapsmannen Heinrich Hertz år 1888. Hertz har givit namn på frekvens, Hz.

Fram till den kommersiella utbyggnaden av TV i Sverige var de relativt sällsynt med parabolantenner. Så sent om 1987 försökte t.o.m. Maj-Britt Theorin som var Socialdemokratisk Riksdagsledamot förbjuda privatpersoner att äga parabolantenner. Detta var inte så länge sedan och idag är det nästa bara Nordkorea och Kuba som har detta förbud.


Viktig information om IPTV

Nedan hittar du alla viktig information om nyttig fakta om IPTV men även en del lustigt om IPTV:n.

H-EG - IL - U2-1 I-EG - IL - U2-2

Hitta leverantörer av spelare för IP-TV hos

Fixa bästa VPN-tunnlarna via

Tips på bra mediaspelarw

I-EG - IL - U2-3


Meny - Iptv
Till förstasidan på www.iptv.nuHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter